Om Sofi Ek & Robert Falco

Om Sofi Ek & Robert Falco

Tillsammans är man stark och det gäller verkligen samarbetet mellan Sofi Ek och Robert Falco där känslan och upplevelsen att skriva och sjunga på svenska har öppnat upp ett efterlängtat själsligt rum med stor konstnärlig frihet. Resultatet blir ett musikaliskt uttryck som rör sig fritt mellan poppiga hooks, varm soul, världsmusik, folk, jazz och country. Låtar berättade med ton och texter som skildrar livets mänskliga skeenden.  

Duon består av sångare och låtskrivare Sofi Ek och Robert Falco. Det musikaliska samarbetet upplevdes förutbestämt när de träffades på en internationell låtskrivarkurs maj 2018, där de skrev sin första gemensamma låt “Säg Att Allting Går”. Kommunikation utan ord var ett faktum och den musikaliska samstämmigheten i samarbetet är starkt både i låtskrivandet och på scen.

Det finns starka likheter mellan begreppet karma och musiksjälen. Om karma representerar en samling av våra gärningar i livet så rymmer våra musiksjälar alla lagrade musikaliska intryck från livet. När själen får vara med i skapandet av ny musik så färgas och formas uttrycket utifrån alla dessa musikaliska intryck tillsammans med allt det vi känner och upplever i nuet. En inre röst som vi omfamnar och älskar. En inre röst som har blivit vårt musikaliska språk. En inre röst som i dagens kritiska och mindre empatiska samhälle ofta blir kvävd eller ignorerad.

Vår musik är inte bara låtar. Det är musikaliska noveller som berättar en historia i ord, ton, energi och känslor. Vi skapar utifrån en kärlek att söka melodier i melodin. Att musiknovellen tar med lyssnaren genom olika teman och låter denne möta olika karaktärer där t ex pianot möter sången i ett kärleksdrama. Melodiskt, synkoperat och med en toner av ljus och hopp.  

Valet att skapa på svenska var bara självklart från start. Vi upplever en mycket starkare skapande kraft att skriva text och musik på svenska. Det ger tillgång till en intensivare och starkare känslomässig kanal. Vi skapar kännande och tänkande musik och vi tror att upplever mycket av det vi upplevde när musiken skapades och det vi känner när vi framför den.  

Om Sofi Ek

Sofi Ek debuterade hon med sin första singel ”Rum för själen” i 2018 och låten gick rakt in på P4 Sörmlands Topplista lyssnarna har troget röstat i hela 20 veckor!

Sofi Ek är uppvuxen i Stockholm och Nyköping, och intresserade sig tidigt för sång och dans. Hon har utbildat sig som dansare och musikalartist på Balett Akademien och Performing Art School, och vidareutbildat sig inom sång på Complete Vocal Institute i Köpenhamn.

Efter flera år i Köpenhamn som frilansade som sångerska, fortsatte hon sitt äventyr med tre år på Grönland. Där i den vilda naturen tog låtskrivandet fart på allvar, och hon återvände till Sverige med en stor samling låtmaterial 

Den senaste släppta låten ” Fri till slut” har som hennes tidigare låtar ett starkt och angeläget tema om frigörelse och att resa sig stark. Den melodiösa popmusiken bär med sig en känsla av hopp och glädje med influenser av jazz och en strof av folkmusik som berör på djupet.

”Fri till slut” skapades i samarbete med  artisten och låtskrivaren Robert Falco, och låten är producerad av Oliver Fernström och Viktor Strand på Star Lab i Stockholm.

Om Robert Falco

Robert Falco debuterade med sin första singel “Silence” i 2018. Produktionen är ett souligt resultat av att Robert Falco återförenades med jazzmusikern och producenten Paal Arnesen på skivbolaget Stereo Presidents hösten 2017.  Tillsammans med Sergio Do Carmo, DJ, producent och medgrundare av Stereo President så uppstod ett mycket lyckat samarbete. 

Falco är uppvuxen i Stockholm och har spelat klaviatur, gitarr och stått för leadsång i ett antal olika musikprojekt inom genre rock, soul, funk och jazz.

Robert Falcos musikaliska rötter sträcker sig från klassisk musik till heavy metal och någonstans i mitten finns en sann kärlek till pop, soul, rock och musik skapad av begåvade musiker som Marc Cohn, Bruce Hornsby och Michael Ruff.  

Framtid

Under året har duon skrivit ännu fler låtar, spelat på Refvensgrund sommarfestival i Norrköping, spelat tillsammans på ett antal olika scener. 

Under sommaren 2019 har de arbetat intensivt i studion för att spela in allt nyskrivet material och det kommer de fortsätta med under hösten för.